CO OBSAHUJE
Složení plodů:
- bílkoviny (asi 27 %)
- jedlý olej
(okolo 30 %) složený z kyseliny linolové, olejové a nenasycených
mastných kyselin
- biogenní aminy tyramin
a histamin
- aminokyseliny
- cukry
- kvercetin,
- dehydroflavonol
taxibolin
- vitamin E v množství asi 500 až 800 mg/kg.
V semeni ostropestřece můžeme najít veliké množství vysýchavého oleje, který je velmi reaktivní, a proto také rád a velice rychle na vzduchu žlukne. Semeno též obsahuje až 1-3% obtížně rozpustného silymarinu, který je hlavní účinnou látkou. Spolu s olejem působí na játra prokazatelně značnou léčivou silou, ale farmaceuticky se využívá zatím jen silymarin. Žluklý ostropestřcový olej účinek nemá žádné léčebné účinky a paradoxně může játrům ještě více uškodit.
Silymarinový komplex
Nejvíce ceněnou složkou této léčivé rostliny je směs flavonolignanů známá jako silymarin. Nejedná se tedy jen o jednu sloučeninu, ale sestává z komplexu několika účinných látek. Silymarin je obsažen v plodech této rostliny v množství 1-3 %. Silymarinový komplex je jedna z nejstudovanějších rostlinných obsahových látek vůbec a jeho účinky se zabývalo již nesčetné množství vědeckých studií, ačkoli jeho přesný mechanizmus účinku nebyl dosud zcela úplně popsán.
Přestože je ostropestřec mariánský jednou z nejdéle tradičně používaných léčivých rostlin v Evropě, obsahové látky zodpovědné za jeho blahodárný účinek byly studovány teprve relativně nedávno. Chemická struktura silybinu byla např. identifikována až v roce 1975.
Jak již bylo řečeno, silymarinový komplex je směsí flavonolignanů. Chemickým složením se jedná o polyfenoly. Komplex je složen z následujících látek - silybin, isosilybin, silychristin a silydianin. Tyto látky tvoří izomerickou směs. Za nejaktivnější složku je považován silybin (syn. silibinin), který je zde také obsahově nejvíce zastoupen, konkrétně z 60 - 70 %. Silybin je směsí dvou diastereoizomerů A a B v poměru přibližně 1:1.
Dalšími flavonolignany nalezenými v semenech této rostliny jsou dehydrosilybin, deoxysilychristin, deoxysilydianin, silandrin, silybinom, silyhermin a neosilyhermin. Neopomenutelnou složkou palety obsahových látek jsou flavonoidy taxifolin, apigenin a silybonol a také hořčiny, silice a biogenní aminy. Součástí plodů je také cca 20 % oleje složeného z fosfolipidů, kyseliny linolové, olejové, myristové, palmitové a stearové. Dalšími složkami plodů jsou kvercetin, dihydrokempferol, kempferol, naringenin, eriodiktin, chrysoeriol, dihydroxychromon, dále steroly stigmasterol, kampesterol a sitosterol.